Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz grzybów leśnych są grzybki na słodko np. z ciasta kruchego które bardzo lubię lub takie jak te z cynamonowymi jabłkami i suszonymi daktylami.
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 41
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 62
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20956
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 41
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 62
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20956
Składniki
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, robimy zaczyn. Jak nam podrośnie dodajemy żółtka, roztopioną margarynę, cukry oraz mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, czasem wychodzi rzadkie wtedy podsypujemy mąkę, odstawiamy by wyrosło.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem, daktyle kroimy na połówki to będą nasze trzonki. Jak podrośnie nam ciasto, rwiemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) rozpłaszczamy. Na środek wkładamy małą łyżeczkę jabłek , sklejamy w zgrabną bułeczkę i układamy na przykład w silikonowych foremkach, posmarowanych roztopionym masłem(margaryną).
Połówki naszych daktyli obklejamy ciastem i wciskamy w środek naszej bułeczki. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach. Gdy ładnie się upieką rozpuszczamy kawałek czekolady, (w miseczce ustawionej nad parą ) i smarujemy kapelusze.
Na koniec pozostaje nam delektowanie się pysznymi grzybkami. Z tej porcji ciasta wyszło mi 30 małych grzybków.