Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe maślane ślimaczki

Desery

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1398 Ocena: 4711

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 219

Delikatne i smaczne ciasteczka.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z mąką, mlekiem, jajkiem i solą. Następnie dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

  2. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x 60cm. Na połowie ciasta rozsmarować masło (musimy pamiętać aby masło podzielić na trzy części) i przykryć drugą połową.

  3. Następnie rozwałkować na taki sam prostokąt, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Czynność tą powtórzyć 3 razy i koniecznie za każdym razem odstawiać na 15 minut.

  4. Na koniec rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, kroić w paski i formować ślimaczki.

  5. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie na godzinę.

  6. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni, posmarować ślimaczki rozbełtanym jajkiem i piec około 20 minut. Upieczone ślimaczki ozdobić dowolnie lukrem lub posypać cukrem pudrem. Możemy je przechowywać w szczelnych workach foliowych na dłużej w zamrażarce. Z takiego rodzaju ciasta możemy piec rogaliki, strucle lub jabłeczniki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń