Do góry

Desery Przepis na:

Drożdzowe racuszki

Desery

Autor: bountygabi

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano: 03.12.2009

Odsłon: 16995

Palce lizać i bardzo proste racuszki. Wychodzi około 25 z tego przepisu.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdze rozdrobnić i wraz z cukrem rozmieszać w lekko ciepłym mleku. Przesiać mąkę, jajka rozbić lekko widelcem.

  2. Przelać masę drożdzową do mąki, dodać jaja i wymieszać dokładnie drewnianą łychą lub ręką (żeby ciasto odchodziło od ręki i pojawiły się pęcherzyki powietrza), odstawić na 20 minut o wyrośnięcia pod szmatką w ciepłym miejscu.

  3. Jak urośnie, nakładać na tłuszcz, ale uwaga - ogień na pół gwizdka, bo wówczas racuchy będą surowe w środku. Olej też nie za głęboki, na "oko".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mary1019 24 listopada 2013 pieke te racuszki od lat ale dodaje do ciasta duzo rodzynek i pokrojona sliwke suszona.Sa super po upieczeniu

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka28 29 czerwca 2010 No ale przeciez tu nie ma zadnego bledu,jest przeciez wyraznie napisane 2,5dkg (2 i pol deko) a nie 25 a tosie rowna 25 gram czyli wszystko ok.Lece smazyc:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 11 lutego 2010 Można wkroić jabłuszko i fajnie będzie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bountygabi 05 grudnia 2009 oj przepraszam, pzepraszam ;-) Jasne że dwadzieścia pięć gram ;-) Zaraz poprawię! Ale dzięki za zainteresowanie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zuzka32 05 grudnia 2009 25 dkg drozdzy????? to na bimber chyba?????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

halinka512 04 grudnia 2009 też mi się wydaje że drożdży to chyba 25 gram miało być

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 04 grudnia 2009 Właśnie chyba pomyłka jakaś... z tymi drozdzami...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 grudnia 2009 Racuszki wyglądają pysznie, ale 25dkg drożdży to nie za dużo? Może chodziło o 2,5 dkg?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń