Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe warkocze

Desery

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1408

Dodano: 06.08.2009

Odsłon: 6633

Pyszne warkocze drożdżowe, pachnące skórką pomarańczową i rodzynkami. Doskonałe z masłem lub jako przekąska piknikowa, lub po prostu coś słodkiego do kawy. I sama przyjemność pieczenia, jeśli pomoże nam maluszek - mi pomagał 4-letni Synek. Dla takiej radości w Jego oczkach warto było wypackać pół kuchni. Pozdrawiam kucharzących z pociechami. :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z części mąki, cukru, drożdży i mleka przygotować rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrósł.

  2. Resztę cukru ubić z żółtkami, aż cukier się rozpuści. Jeśli będzie mu to szło opornie, dodać mleka.

  3. W misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier waniliowy, rodzynki, skórkę pomarańczową i sól.

  4. Margarynę roztopić, przestudzić.

  5. Dodać do mąki wyrośnięty rozczyn i wyrabiać. Ciasto się klei do rąk z powodu żółtek i cukru. Po ok. 10 minutach wyrabiania wlać ostudzony tłuszcz i nadal wyrabiać ok. 10 minut. Powinno się już nie kleić, ale zawsze można sobie pomóc odrobiną oliwy, smarując nią dłonie,

  6. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić, by sobie rosło. Powinno zwiększyć się dwukrotnie.

  7. Odrywać z ciasta mniej więcej jednakowe części, podzielić je na 3 mniejsze i z każdej uformować wałeczek. Następnie z tych wałeczków zaplatać warkocze. Proszę pamiętać o dobrym sklejeniu końców.

  8. Ukladać warkocze na blaszkach, pamiętając od odstępach, bo w pieczeniu jeszcze urosną. Posmarować je rozbełtanym jajkiem i odstawić, by jeszcze podrosły.

  9. Piekłam 20 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.

  10. Przepis na skórkę pomarańczową: ze sporej pomarańczy obrać skórkę - nie za grubo, żeby nie było dużo białego spodu. Skórkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać 3 łyżki cukru i na małym ogniu ogrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści.

  11. Na zdjęciu dzieła mojego Synka. :) Życzymy smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 06 października 2010 A ja piekę z moimi wnuczkami.Ale maja radochę.Bułeczki wygladaja pysznie.Zrobię je w sobotę(oczywiście do pomocy zaproszę moje wnuczki :) :) )

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 12 sierpnia 2009 Polecam gotowanie z dzieckiem. Wiem, że wtedy 3 razy więcej sprzątania, prania itd., ale dla malucha to taka frajda i to uczucie, że robi się coś jak dorośli. :) Można kupić specjalne nożyki plastikowe (tylko nie takie białe jednorazówki, bo wbrew pozorom są ostre!), fartuszek (Syn ma ten, w którym chodziłam do przedszkola sporo lat temu) i do zabawy. Powodzenia. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 12 sierpnia 2009 Muszę koniecznie to zrobić,wygląda smakowicie,moja córeczka ma dopiero 2 lata wiec poczekam trochę na to żeby ona mi w kuchni pomagała.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 06 sierpnia 2009 Tak, wiem, że to fachowo chałki, ale Pan Kucharz zarządził "warkocze". :) Również pozdrawiamy. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monickruk 06 sierpnia 2009 Te warkocze to chałka tylko że te Twoje są bez posypki, a swoją drogą uwielbiam chałkę z dżemem i kawką coś wspaniałego. Twój maluszek ma talent kulinarny ;o) pozdrawiam serdecznie ;o)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń