Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe zajączki wielkanocne

Desery

Autor: milusia1604

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 35

Dodano: 01.04.2010

Odsłon: 3272

zabawne ,okazjonalne,zdrowe bo drożdżowe.

Składniki

  • 10 deko drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szkl. maki
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • 2 łyżki masła,mleko
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 10 deko drożdży zasypać trzema łyżkami cukru.Gdy się rozpuszczą dodać 3 szklanki maki,płaską łyżeczkę soli ,2 jaja i dwie łyżki masła rozpuszczone w ciepłym mleku.

  2. Całość dobrze wyrobić i zostawić w cieple do wyrośnięcia.Wyłożyć na stolnicę,rozwałkować na grubość ok.1,5 cm.Szklanka wykroić głowę,salaterką np.tułów,uszka i łapki.Przykleić wszystkie części rozmąconym jajkiem.Również całe zające wysmarować jajkiem.jajkiem

  3. Oczka z rodzynek lub z ziaren pieprzu.Piec w piekarniku 180 stopni.Po upieczeniu z wykałaczek zrobić wąsy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 02 kwietnia 2010 Gratuluje pomysłu, zajączki są piękne, tym bardziej, że zrobiłaś je bez formy. Pozdrawiam świątecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń