Do góry

Desery Przepis na:

drożdżówka nocny marek

Desery

Autor: jowita

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 109

Dodano: 22.08.2008

Odsłon: 2921

bardzo prosta drożdżówka, nawet dla początkującego cukiernika

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. jaja, mleko, cukier, olej wymieszać, chwilę mieszać i ubijać trzepaczką, na tą masę pokruszyć drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na noc. Rano dodać mąkę i wymieszzać. Przełożyć na blachę. Włożyć do letniego piekarnika, piec ok 1/2 godziny w temperaturze 170 ~180 st.C. Na wierzch można ułożyć owoce, ale tak aby zabardzo nie "obciążyć " ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jowita 12 października 2010 ja używam mniejszej blachy niż na normalne ciasto, takiej 20x23cm, dotąd piekłam jako placek ale spróbuję jako małe bułeczki to opiszę jak wyszło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elik3 04 sierpnia 2010 Dzięki. Fajny przepis. Będę próbować. Zagniatanie tradycyjnej drożdżówki to ciężka praca.
:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 01 grudnia 2009 Śniadanie z zapachem drożdżówki - to dopiero raj !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń