Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżówka z miski

Śniadania

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6198

Dodano: 28.02.2009

Odsłon: 30153

sytuacja jest następująca: dwie plastikowe miski (jedna znacznie większa od drugiej),małą wypełnia ciasto , a dużą ciepła woda- efekt : pyszne ciasto drożdżowe .

Składniki

  • Kruszonka
  • 1/5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl.mąki
  • CIASTO
  • 2 szkl mąki
  • 3 dag drożdży
  • niecałe 1/2 szkl.cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jajka (duże lub 3 małe)
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • 3/4 szkl.mleka
  • 20 dag borówek (mogą być mrożone)
  • Podane proporcje wystarczają na okrągłą foremkę o śr.25 cm
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki kruszonki zagnieść rozdrabniając palcami na drobne grudki - do lodówki

  2. Do miski plastikowej wlożyć wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem margaryny, mleka , drożdży, owoców.Margarynę rozpuścić , przestudzić i dołożyć do miski, mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże- do miski. Zawartość miski wyrobić łyżka nie-metalową- ku waszemu zdziwieniu to ciasto ma raczej lejącą konsystencję

  3. Miskę z ciastem włożyć do większej miski napełnionej dobrze ciepła wodą i przykryć ściereczką. Po 20 min wymieszać całość i znów przykryć na 20 min. ewentualnie wymieniając wodę na cieplejszą.

  4. Przełożyć ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem , wyrównać, posypać owocami a potem kruszonką

  5. Pieczemy ciasto od 0 st.zwiększając do 180 st. przez około 30-40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 26 maja 2010 trzymam kciuki, wydaje mi sie że ten pzrepis to jeden z łatwiejszych na drożdżówkę wiec.... powodzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

13jolanta 25 maja 2010 Strasznie miałam ochotę na to ciasto,bo uwielbiam drożdżowce..ale mi nie wyszło...ale ja mam talent po prostu do drożdżowców :):) jak na razie z żadnego przepisu mi nie wyszedł :( Moja babcia mówiła,że to ciasto nie wszystkich słucha...ale dlaczego akurat mnie to nie wiem :):) Wygląda tak apetycznie,że się nie poddam w końcu może wyjdzie :):) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

reszeczka 29 listopada 2009 mam pytanie...czy maslo w tym przepisie ma 200 czy 250g?? koniecznie chce je zrobic, a w UK jest masło250g.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

reszeczka 29 listopada 2009 uwielbiam drozdzowe, jeszcze cieplutkie, no i z kruszonka. Napewno zrobie, bo latwy przepis!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nataliczka 29 listopada 2009 Po zjedzeniu pizzy , stwierdzam , że była bardzo pyyyyyszna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 29 listopada 2009 Mam dużo przepisów na różne sposoby otrzymywania ciasta drożdżowego, ale ten wydaje sie mi też bardzo dobry, no i łatwy!!!. Spróbuję upiec ten placuszek ze sliwkami, powinien też byc pyszny!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 07 maja 2009 Można też miskę moczyć w zlewie. Ja mam taką z Tupperware, sama sie otwiera, jak ciasto jest gotowe... Nie trzeba dwukrotnie mieszać, ani uważać na przeciągi. Super sprawa! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

afro85 16 marca 2009 Potwierdzam, facet tez z tym przepisem da sobie rade... :) Bardzo smaczne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń