Do góry

Desery Przepis na:

Drozdzowki

Desery

Autor: tatiana

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 1293

Dodano: 03.04.2008

Odsłon: 6945

Nadaja sie na sniadanie i deser:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ten przepis to ok 20 szt drozdzowek. Drozdze pokrusz,rozpus w polowie mleka dodaj po 1 lyzce cukru i maki-wymieszaj.Przykryj odstaw na 15 min. Pozostala make przesiej wymieszaj z 6 lyzkami cukru i 1 cukrem waniliowym.Dodaj zoltka,reszte mleka,rozczyn z drozdzy.Wlej stopione i ostudzone maslo,wyrob gladkie i niezbyt geste ciasto.Odtaw na 30 min.Gdy wyrosnie ponownie wyrob i znowu odstaw jeszcze na 30 min.Przygotowane ciasto pokroj na ok 20 kawalkow i formuj kulki,a potem rozplaszcz jak bukeczka i posmaruj jajkiem. Przygotuj nadzienie. Twarog zmiksuj na gladka mase z cukrem pudrem ,calymi jajami,cukrm waniliowymMozna dodac rodzynki do sera. Rozloz na drozdzowkach.Piec 20 min w 180 st. Po upieczeniu ostudz i polukruj. Lukier Pol szkl.cukru pudru i pol cytryny wymieszaj ,polukruj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tatiana 03 grudnia 2008 ja miksuje ser zawsze rozdrabniaczem 2 razy by byla masa gladka,bo nie lubie grudek:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 01 grudnia 2008 Muszę przyznać, że jest to bardzo fajny przepis i jeśli nie wypróbuję go w weekend to zwariuje :) Mam tylko jedno pytanie: twaróg mam zmiksować rozdrabniaczem (taki jak jest z zestawie z mikserem), czy maszynką do mięsa. Proszę o odpowiedź. Przepis oceniam na PIĘĆ GWIAZDEK.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń