Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
\"Coś na ząb\"... Wbrew pozorom nie trzeba dużo czasu, aby powstały. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 58
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 14
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 101
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 517
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 58
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 14
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 101
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 517
Składniki
Do garnuszka wkładamy chałwę, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na wolnym ogniu. Przez cały czas mieszamy chałwę, aż całkowicie nam się rozpuści w mleku. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy drożdże, mieszamy. Do malaksera wsypujemy mąkę, wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i odrobinę soli. Na końcu wlewamy drożdże z mlekiem. Całość miksujemy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .
Na stolnicy wysypanej mąką kładziemy porcję ciasta drożdżowego, robimy cienki wałeczek, który następnie zwijamy w taki sposób jak na zdjęciu.
Drożdżówki smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, dopiekamy przez kolejne 10 minut w 170 stopniach
Smacznego!