Do góry

Desery Przepis na:

drożdżówki dzemowo-anyżowe

Desery

Autor: tomo

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 25

Dodano: 30.07.2009

Odsłon: 337

smaczne drożdżówki z anyrzem i dzemem

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z 5 dag drożdży,2łyrzkami cukru troszeczkę mleka zrobić rozczyn do miski przesiać 50dag mąki,+soli+2paczki zmielonego anyrzu+wyrośnięty rozczyn+5 łyżki cukru resztę mleka +1 jajko wszystko dobrze wymieszać +10dag roztopionego masła dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.

  2. wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na cienkie plastry ciasta nałożyć dżem zwinąć w rogalik

  3. zrobione rożki wsadzić do piekarnika ,posypać cukrem pudrem i smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 30 lipca 2009 Jezusie Niebieski, ja wiem, że to nie forum polonistyczne, ale szanujmy trochę nasz język... Czy to naprawdę tak wielki problem skorzystać ze słownika ort. albo napisać przepis w Wordzie (który zaznacza błędy) i później go wkleić? Anyżek, drożdże, łyżka, rozczyn, cienkie, części, nałożyć, zwinąć, rożki - tego się nie da czytać. Do tego całkowity zanik znaków interpunkcyjnych - przepis jest tak chaotyczny, że ciężko z niego cokolwiek zrozumieć.
A w tym piekarniku to co? Jak długo piec, w ilu stopniach?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń