Do góry

Desery Przepis na:

drożdżówki z budyniem

Desery

Autor: aisha20

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 149

Dodano: 25.11.2009

Odsłon: 11374

mniam:)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru, niech wyrosną.

  2. Do mąki wlać drożdże i stopione masło. Wbić jajka i zółtko (białko do posmarowania drożdżówek przed pieczniem). Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić.

  3. Nadzienie: Ugotować budynie w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, przekroić na pół i rozwałkować każde na prostokąt (ok. 20x30cm). Posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok. 2cm, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.

  4. Piec ok. 20 minut na złoty kolor w 180 st.C. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

  5. Pycha, smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń