Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
uwielbiam drożdżówki, te są banalne do przygotowania, a wyglądają i smakują genialnie :-). Ponieważ od świąt miałam zamrożoną masę makową i trochę zmielonych orzechów, wyczarowałam takie smaczne cuda :-) polecam
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 610
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 154
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 165
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 123
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 610
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 154
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 165
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 123
Składniki
Ciasto: przygotować zaczyn z drożdży: drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami mąki i 1 łyżeczką letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 min.). W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i stopione masło. Dodać letnie mleko i zaczyn drożdżowy, wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (miskę z ciastem wstawiam w większą miskę z ciepłą wodą) na ok. 1,5 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości mniej więcej 55 x 35cm. Na jeden prostokąt wyłożyć masę makową i rozsmarować ją na całości ciasta. Zwijać jak roladę (wzdłuż krótszego boku).
Kroić ostrym nożem na plastry grubości ok. 3cm. Plastry układać w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyzką drewnianą nacisnąć wzdłuż kazdego plastra, aby boki uniosły się ku górze.
Odstawić na 10 min. (do podrośnięcia). Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni.
Z drugą częścią postąpić identycznie, po rozwałkowaniu część posmarować masą orzechową (zmielone orzechy wymieszać z 3 łyżeczkami cukru i 2,5 dag stopionego masła), a resztę ciasta posmarować 2,5 dag stopionego masła, posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Zwijać jak roladę (wzdłuż krótszego boku). Kroić w trapezy i każdy wzdłuż nacisnąć drewnianą łyżką, do uniesienia boków.
Drożdżówki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 10 min. i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Po ostygnięciu (u nas tego nie dotrzymały, wszamaliśmy ciepłe :-)) można polukrować. Smacznego :-)