Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy utopiony

Desery

Autor: Batka

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano: 13.01.2010

Odsłon: 1286

Placek drożdżowy zrobiony w ten sposób zachowuje długo świeżość, jest wilgotniejszy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Do 1/3 szkl. ciepłego mleka dodać drożdze, łyżeczkę mąki, cukru i wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.Żółtka rozbić z mlekiem dodać sól, cukier waniliowy,rostopione masło, rozczyn. Wszystko wymieszać z mąką i wyrobić. Ciasto nie powinno być zbyt luźne.Następnie zawijamy w ściereczkę i wkładamy do pojemnika z wodą. Gdy ciasto wypłynie, ponownie wyrabiamy dodając cukier puder.Tak wyrobione ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem blachy, posypujemy kruszonką lub tylko smarujemy roztrzepanym jajem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy 45 min. w 190 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Batka 13 stycznia 2010 Woda zimna, powinna przykryć ciasto, a gdy drożdże są świeże to jakieś 15 min.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 13 stycznia 2010 Bardzo interesujące postępowanie. A ten pojemnik z wodą: jaka temperatura? jak długo ciasto leży do wypłynięcia?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń