Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy zrobiony w ten sposób zachowuje długo świeżość, jest wilgotniejszy.
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 362
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 16
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 14
Pyszna ryba u mnie dorsz ale można użyć innej ryby w chrupiącej panierce z ar...
Odsłon: 287
Oooo, Mlecyk !!! Będzie dziś syropek z mlecyku , bardzo pyszny i zdrowy A...
Odsłon: 99
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 362
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 16
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 14
Pyszna ryba u mnie dorsz ale można użyć innej ryby w chrupiącej panierce z ar...
Odsłon: 287
Oooo, Mlecyk !!! Będzie dziś syropek z mlecyku , bardzo pyszny i zdrowy A...
Odsłon: 99
Składniki
Rozczyn: Do 1/3 szkl. ciepłego mleka dodać drożdze, łyżeczkę mąki, cukru i wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.Żółtka rozbić z mlekiem dodać sól, cukier waniliowy,rostopione masło, rozczyn. Wszystko wymieszać z mąką i wyrobić. Ciasto nie powinno być zbyt luźne.Następnie zawijamy w ściereczkę i wkładamy do pojemnika z wodą. Gdy ciasto wypłynie, ponownie wyrabiamy dodając cukier puder.Tak wyrobione ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem blachy, posypujemy kruszonką lub tylko smarujemy roztrzepanym jajem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy 45 min. w 190 st.