Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżwoy warkocz

Śniadania

Autor: andzela2309

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 663

Dodano: 05.06.2009

Odsłon: 17945

Zaletą bułeczki jest to,że długo zachowuje świeżość.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W szklance letniego mleka rozpuścić 2 łyżki cukru,szczypte soli i drożdże.

  2. Do miski wsypać mąkę,mleko z drożdżami,ubite 2 jajka,olej i resztę cukru.Wszystko dokładnie wyrobić.

  3. Ciasto pozostaić w ciepłym miejscu do wyrośnięciu na około godzinę.

  4. Po wyrośnięciu upleść dwa warkocze.Włożyć je do formy od babki.

  5. Piec w temperaturze około 180*C przez około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola2511 01 lipca 2009 Warkocz pyszniutki, tylko musiałąm dodać trochę więcej mąki.. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola2511 01 lipca 2009 Warkocz bardzo pyszny..tylko musiałam dodać trochę więcej mąki.. Niedługo zrobię go znowu :) pozdrawiam. Ola

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 05 czerwca 2009 Może trochę nie na temat, ale przypomniał mi sie dowcip... Szef z sekretarką baraszkują na biurku, nagle jej warkocz został wciągnięty do niszczarki, więc krzyczy "warkocz!", a on na to "wrrrrrrr"... ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

andzela2309 05 czerwca 2009 1/4 szklanki oleju,żeby ciasto było elastyczne (już poprawiłam swoją pomyłkę).Ciasto rośnie tylko raz.Po upleceniu warkocza włożyć do foremki i od razu do piekarnika.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 05 czerwca 2009 ZAPOMNIAŁAM ZAPYTAĆ,CZY PO UPLECENIU WARKOCZA POWINNY JESZCZE RAZ ROSNĄĆ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń