Do góry

Desery Przepis na:

Dundee cake

Desery

Autor: programistapogodzinach

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 569

Dodano: 21.12.2016

Odsłon: 812

Dundee cake to tradycyjne szkockie ciasto, które można znaleźć na stołach podczas świąt. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny piernik, to warto sięgnąć po tą propozycje :)

Składniki

  • 175g masła
  • 80g cukru
  • 225g mąki
  • 1 zapach cytrynowy
  • 3 jajka
  • 10 pokrojonych, suszonych śliwek
  • 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny
  • 80g płatków z migdałów
  • 100g całych, obranych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 6 zmielonych goździków
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego anyżu
5-6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Cukier ucieramy z masłem, dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na koniec wlewamy zapach cytrynowy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, i przyprawami. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy z suszonymi owocami i migdałami. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dekorujemy całymi migdałami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń