Do góry

Desery Przepis na:

Duńskie drożdżówki

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 22.05.2009

Odsłon: 11445

Te pyszne drożdżówki na długo zapadną wam w pamięć. Jak raz spróbujecie nie będziecie mogli się powstrzymać ;)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczam w mleku. Wyrabiam z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Wkładam do lodówki na 10 minut.

  2. Rozwałkowuję ciasto na prostokąt (20 x 30 cm). Układam pokrojoną margarynę na jednej połowie ciasta i przykrywam drugą, rozwałkowuję.

  3. Ciasto składam na 3 części, wstawiam do lodówki na 10 minut. Ponownie rozwałkowuję, składam, rozwałkowuję, kroję na 16 kwadratów. W każdy kwadrat wtykam kawałek czekolady.

  4. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, smaruję rozmąconym jajkiem. Wstawiam do piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

someday 25 marca 2014 Witam. Wypróbowałam przepis. Ciasto rzeczywiście wychodzi bardzo dobre. Chciałam jednak zapytać czy robię dobrze bo napotkałam drobne trudności. Po pierwsze jak pokroić margarynę? Czy to ma jakieś znaczenie? POkroiłam w paski, przykryłam druga połową ciasta, rozwałkowałam. Przy kolejnych wałkowaniach margaryna wyłaziła z ciasta, bardzo trudno się wałkowało, myślałam że zrezygnuję. Jak to ma wygladać? PO drugie żeby wykroić 16 kwadratów trzeba rozwałkować raczej na większy "placek" wtedy wychodzą raczej dośc płaskie i nie takie piękne jak na zdjęciu. Czy po wykrojeniu kwadratów trzeba je jeszcze złożyć, zawinąć? Proszę o dokładniejsze wskazówki. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Michelee 28 czerwca 2009 Do piekarnika wstawić na ile stopni i na jak długo?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ANUSIA13 23 maja 2009 chyba ma być 2,5 dag a nie 25dag drożdży?????????

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń