Do góry

Desery Przepis na:

Dyluś Ananasowy

Przepis dnia 2009-02-07
Desery

Autor: ANIA25

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 106

Dodano: 27.01.2009

Odsłon: 24507

Placek mojej koleżanki i z tąd jego nazwa. Pyszne ciasto na poprawę nastroju

Składniki

  • jajka, 4 sztuki
  • cukru, 12 dkg
  • mąka, 8 dkg
  • kokos, 20 dkg
  • budyń śmietankowy, 1 opakowanie
  • ananasy, 1 puszka
  • masło, 1 kostka
  • jaja do masy, 4 sztuki
  • cukier do masy, 1 szklanka
  • mąka do budyniu, 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt: 4białka na pianę+12 dkg cukru i ubić, dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.Piec w piekarniku n środkowym poziomie w temp. 175 stopni. Masa:Oddzielić 4 żółtka od białek.Do żółtek dodać kostkę masła i utrzeć. Ugotowć budyń na soku z ananasów dodając 1 łyżkę mąki.Gdy wystygnie dodać do masł i utrzeć.Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy i dobrze wymieszać. UWAGA: zamiast ananasów mozna dodć brzoskwinie. Beza kokosowa: 4 białka ubić z cukrem- 1 szklanka. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Na biszkopt dajemy masę a na nią bezę kokosową i lekko dociskamy. Na koniec życzę smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alifar 03 grudnia 2010 a czy tu sie dodaje proszek do pieczenia?????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ANIA25 12 kwietnia 2009 Do masy dodajemy 1 szklankę cukru i ucieramy z żółtkami.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krysiaczek2402 10 kwietnia 2009 co z cukrem do masy? w przepisie jest szklanka a w przygotowaniu masy nie ma o nim mowy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SABINKA 16 lutego 2009 Wypróbowałam pyszne polecam,dzięki Aniu pozdrawiam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kitka 28 stycznia 2009 Dzieki Aniu, przepis napewno wyprobuje.
Wyglada znakomicie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ANIA25 28 stycznia 2009 Dzięki za spostrzegawczość - Do bezy 1 szklankę cukru. Jeśli chodzi o temperaturę to 175-180 stopni.Ale czasowo to muszę zmierzyć przy kolejnym pieczeniu. Ja niestety to ciasto robię na oko tzn gdy beza będzie mieć złoty kolor.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kitka 28 stycznia 2009 W jakiej temperaturze beze? Ile czasu pieczemy?
Z reguly z ciasta "na oko" powstaje zakales.
Prosze jasniej Jasnie Pani :o)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń