Do góry

Śniadania Przepis na:

Dyniowa granola z orzechami i suszonymi owocami

Śniadania

Autor: annapiedziak

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1096

Dodano: 08.01.2017

Odsłon: 48

Na pożywny początek dnia!

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
  • ½ szklanki otrąb owsianych
  • ¼ szklanki otrąb pszennych
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • ¼ szklanki mielonego lnu złocistego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 40g orzechów włoskich
  • 40g orzechów laskowych
  • 40g nerkowców
  • 60g suszonych moreli
  • 60g suszonej żurawiny
  • 50g rodzynek
  • 8 suszonych daktyli
  • ½ szklanki purée z dyni
  • 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki syropu z agawy lub naturalnego płynnego miodu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, a także morele i daktyle grubo siekamy.
    Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, otręby owsiane i pszenne, siemię lniane, len mielony oraz nasiona chia i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy dyniowe purée z sokiem jabłkowym, olejem winogronowym oraz syropem z agawy. Taką mieszanką zalewamy płatki i mieszamy starannie, aby wszystkie składniki sypkie otoczone były dyniowo-jabłkowym płynem.
    Tak przygotowaną mieszankę wysypujemy na przygotowaną wcześniej blachę, rozkładamy na niej równomiernie i wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach warto wyjąć granolę i przemieszać, aby się nie przypaliła.

  3. Po 20 minutach dodajemy do podpieczonej granoli wszystkie orzechy oraz suszone owoce i mieszamy starannie, a następnie na powrót wsuwamy blachę do piekarnika na kolejne 10 minut.

  4. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, po czym łamiemy na mniejsze części. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń