Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem troszkę inaczej przyprawiony. Bardzo smaczny!
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1030
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 121
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1030
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 121
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Pozbawione pestek śliwki pokroiłam na mniejsze cząstki. Wrzuciłam je do garnka z grubym dnem. Dodałam cukier, odejmując z całości 2 łyżki do późniejszego użycia, oraz sól. Dodatek soli do dżemu jest ważny, ponieważ sól pomaga wydobyć i podkreślić słodki smak, dzięki czemu możemy użyć do przetworów znacznie mniej cukru.
Śliwki z cukrem i solą podgrzewałam przez godzinę na niewielkim ogniu, po czym przykryte zostawiłam w spokoju na noc.
Następnego dnia ponownie smażyłam je przez jakieś pół godziny, do momentu, aż śliwki zaczęły przywierać do dna. Wyłączyłam gaz i nieco przestudziłam zawartość garnka, a potem wymieszałam w niedużej miseczce pozostałe 2 łyżki cukru i 2 łyżki pektyny. Proszek dodałam do garnka ze śliwkami i wymieszałam dokładnie, po czym znów zaczęłam podgrzewać.
Chciałam nadać mojemu dżemowi orientalną nutę, utłukłam więc w moździerzu ziarenka wyjęte z 15 owoców kardamonu i dodałam je do masy wraz z 3 łyżkami wody z kwiatu pomarańczy.. Całość dopełniłam dodatkiem dwu garści płatków migdałów. Dżem śliwkowy smażyłam jeszcze przez kilka minut. Gotowy nałożyłam do niewielkich słoików, zakręciłam, odwróciłam słoiki dnem do góry i pozostawiłam do wystudzenia.
I tak oto powstał śliwkowy rarytas gotowy do spożycia ze świeżą bagietką czy rogalikiem, na grzance, z naleśnikiem, owsianką, jaglanką, na kruchym cieście i … co Wam tylko wyobraźnia podpowie.