Do góry

Przetwory Przepis na:

dżem truskawkowy

Przetwory

Autor: wilma

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 484

Dodano: 21.11.2007

Odsłon: 24871

dżem truskawkowy wg przepisu mojej mamy

Składniki

  • 1 kg świeżych umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 1 opakowanie cukru żelującego 3:1
  • 350 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce wrzucić do garnka, dodać cukier żelujący, doprowadzić do wrzenia gotując na małym ogniu, ciągle mieszając. Wsypać cukier i cynamon, dobrze wymieszać, ponownie zagotować i gotować aż uzyska się konsystencję dżemu. Gorący dżem włożyć do słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem (pozostawić je tak na co najmniej 5 minut).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mama-oski 17 sierpnia 2009 witam, mam pytanie odnosnie cukru zelujacego, w przepisach napotykam opis 3:1, czy moge uprzejmie prosic o wyjasnienie co to znaczy? Dopiero rozpoczynam swoja przygode z prztworami
dziekuje

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń