Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem wykwintny

Przetwory

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20666

Dodano: 12.03.2009

Odsłon: 17046

Przepyszny dżem na jesienne wieczory. Idealny do kanapek.

Składniki

  • czereśnie, 40 dag
  • jabłka, 40 dag
  • pomarańcza
  • laska cynamonu
  • torebka kardamonu z nasionkami
  • cukier, 50 dkg
  • maliny, 15 dkg
  • cukier waniliowy
  • opakowanie żelatyny
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić na cienkie plasterki.

  2. Czereśnie umyć, usunąć ogonki i wyjąć pestki.

  3. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę na tarce. Wycisnąć z pomarańczy sok

  4. Skórkę, sok, cynamon, cukier i żelatynę dodać do czereśni i pokrojonych jabłek. Odstawić na 3 godziny, żeby wytworzył się sok.

  5. Następnie postawić garnek na ogniu i doprowadzić masę do wrzenia.

  6. Gotować ją przez około 5 minut, tak aby tylko "pyrkotała".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń