Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dżemik z nutką wanilii,namiastka lata zamknięta w słoiczku:)Smakuje z świeżą chałką lub chrupiącą bagietką:)Przepis znalazłam na:ofemin.pl
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Owoce dojrzałe i nieuszkodzone umyć,obrać,oddzielić pestki,odważyć 1 kg,pokroić na kawałki,wrzucić do rondla,podlać odrobiną wody,rozgotować.
Przestudzić,wymieszać z żelfixem,zagotować ,dodać cukier,sok z cytryny i wydrążoną wanilię,gotować 2 minuty.
Zdjąć z ognia,mieszać do zaniku piany.Gorącym dżemem wypełnić wyparzone słoiki.Do każdego słoika wrzucić wydrążony kawałek laski wanilii.Szczelnie zamknąć.Można chwilę pasteryzować we wrzątku,ale niekoniecznie.