Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z czarnych porzeczek i agrestu

Przetwory

Autor: beemka

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 26

Dodano: 22.07.2008

Odsłon: 10198

Ponieważ jest sezon letni polecam przetwory z porzeczek (dużo witaminy C zmagazynowanej na zimę)

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem, podgrzewać mieszając, a gdy chwilę się pogotuje dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10 – 12 godzin stale mieszając i rozgniatając owoce. Gorący, gesty dżem przełożyć do czystych słoi i dokładnie zamknąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

papik 09 lutego 2011 Wszystko fajnie, ale to nie na moje nerwy. Chyb aby mnie szlag trafił, jakbym miała to stale mieszać przez 10 godzin ;D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beemka 04 sierpnia 2008 musisz gotowac do wyparowania cieczy z owocow, dzem musi byc gesty, jak ci sie to uda szybciej to ok. Poza tym nie gotujesz tego na olbrzymim ogniu tylko na malenkim bo inaczej ci sie przypali, chodzi o to by lekko bulgotalo i caly czas bylo cieple. Wbrew pozorom wcale tak duzo gazu nie schodzi, a poza tym jest bardzo geste, nie tak jak lejace sie kupne dzemy. nie wiem skad ci taki przelicznik straszni wysoki wychodzi. Ja miesiaczne rachunki teraz za wakacje, juz po zrobieniu wszystkich sokow, salatek, dzemow i konfitur mam po 66 zl za miesiac (lacznie z gotowaniem, myciem sie, zmywaniem!).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

centek 03 sierpnia 2008 Dzi�ki za tak tani przepis na dżem skoro mam to gotowa� przez 12 godzin no to po przeliczeniu wyjdzie sloiczek ok.7z�.oprócz przetworów i cukru-co� tu nie gra

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń