Do góry

Desery Przepis na:

Dżemowy murzynek z kremem i dżemem

Desery

Autor: bozena58

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 1870

Dodano: 28.01.2013

Odsłon: 4956

stary sprawdzony przepis, zawsze się udaje

Składniki

  • Mąka pszenna, 75 dag (3 szklanki)
  • dżem z ciemnych owoców(np. czarna porzeczka), 250 ml (1 szklanka)
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier, 25 dag (1 szklanka)
  • olej, 25 ml (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon lub przyprawa korzenna do pierników, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • dowolny krem ( u mnie ajerkoniakowy), do przełożenia
  • dżem z jasnych owoców ( u mnie ananasowy)
  • polewa, kokos, migdały lub pokruszone orzechy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dżem, cukier miksować dodając po 1 całym jajku i dalej miksować

  2. do miski przesiać przez sito mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem

  3. zmiksowaną masę wlać do mąki, dokładnie wymieszać, pod koniec dodać szklankę oleju i dokładnie wymieszać

  4. wyłożyć ciasto do okrągłej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 25 cm

  5. piec około 50 minut w temp. 180 stopni C.

  6. po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć ciasto na 3 części

  7. jedną część przełożyć dżemem a drugą część kremem

  8. Krem adwokatowy: 1/2 l. mleka, 3 łyżki maki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru (z podanych składników ugotować budyń)

  9. budyń wystudzić, mikserem utrzeć 1/2 kostki masła, dodając po łyżce wystudzonego budyniu i 2 kieliszki ajerkoniaku

  10. górę ciasta polać polewą, posypać np. kokosem, migdałami, orzechami lub inną posypką

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń