Do góry

Desery Przepis na:

Dżemowy murzynek z kremem i dżemem

Desery

Autor: bozena58

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1563

Dodano: 28.01.2013

Odsłon: 4582

stary sprawdzony przepis, zawsze się udaje

Składniki

  • Mąka pszenna, 75 dag (3 szklanki)
  • dżem z ciemnych owoców(np. czarna porzeczka), 250 ml (1 szklanka)
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier, 25 dag (1 szklanka)
  • olej, 25 ml (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon lub przyprawa korzenna do pierników, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • dowolny krem ( u mnie ajerkoniakowy), do przełożenia
  • dżem z jasnych owoców ( u mnie ananasowy)
  • polewa, kokos, migdały lub pokruszone orzechy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dżem, cukier miksować dodając po 1 całym jajku i dalej miksować

  2. do miski przesiać przez sito mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem

  3. zmiksowaną masę wlać do mąki, dokładnie wymieszać, pod koniec dodać szklankę oleju i dokładnie wymieszać

  4. wyłożyć ciasto do okrągłej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 25 cm

  5. piec około 50 minut w temp. 180 stopni C.

  6. po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć ciasto na 3 części

  7. jedną część przełożyć dżemem a drugą część kremem

  8. Krem adwokatowy: 1/2 l. mleka, 3 łyżki maki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru (z podanych składników ugotować budyń)

  9. budyń wystudzić, mikserem utrzeć 1/2 kostki masła, dodając po łyżce wystudzonego budyniu i 2 kieliszki ajerkoniaku

  10. górę ciasta polać polewą, posypać np. kokosem, migdałami, orzechami lub inną posypką

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Twój komentarz może być pierwszy

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń