Do góry

Dania główne Przepis na:

Egzotyczny szybki kurczak z warzywami na większą imprezę :)

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 20.08.2008

Odsłon: 23264

NA BARDZO SZYBKO : kurczak, cukinia, imbir, czosnek, mleko kokosowe ...itd... Podałam orientacyjne ilości na 6 osób- bo robie to danie według proporcji na oko.

Składniki

  • filet z kurczaka, 2-3 podwójne
  • cukinia, 2 szt.
  • imbir (korzeń!) starty na tarce lub b.drobo posiekany, 2-3 garści
  • mrożonka chińska (ja kupuję Frostę) )*, 2 paczki
  • czosnek posiekany, 3-4 ząbki
  • sos sojowy ostry, do smaku
  • trawa cytrynowa (ewent. pieprz cytrynowy), do smaku
  • mleko kokosowe, 1 litr
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu, 1-2 łyżeczki
  • szczypior (najlepiej z dymki), 1 pęczek
  • parę łyżek oliwy do obsmażenia mięsa, woda
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w zgrabne kawałki ok 2x2 cm, obsmażyć w dużym woku na złoto na dużym ogniu (ok. 2-3 minuty). Do woka rzucić mrożonkę, imbir, czosnek, trochę sosu sojowego i trawę (pieprz cytrynowy). Przesmażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty, dodać pokrojoną w kawałki cukinię. Przesmażyć 2 minuty, dodać mleko. Poddusić lekko. Rozrobić mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i ciągle je mieszając wlać do woka. Zamieszać energicznie, aby sos równomiernie się zagęścił. Potrawę posypać szczypiorem. Podawać z makaronem ryżowym lub sojowym. )* Zamiast mrożonki gotowej można dać świeże warzywa: kiełki fasoli mung, grzyby mun, różyczki kalafiora, pędy bambusa, zielony groszek, marchewkę). Ale na pewno wykorzystując mrożonkę skrócimy czas wykonania potrwawy ;-) Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zielonygroszek 08 lutego 2010 Zrobilismy wczoraj kolacje wg tego przepisu. Pycha! Polecam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń