Do góry

Dania główne Przepis na:

Expresowy gulasz ...

Dania główne

Autor: EwwRaa

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 646

Dodano: 11.12.2009

Odsłon: 3093

... dla tych,co to wiecznie w biegu. Świetny (i niedrogi) do kaszy gryczanej ;)

Składniki

  • mielona wieprzowina (ja preferuję łopatkę), 60 dkg
  • warzywa mrożone w paskach, 45 dkg
  • ciemny sos pieczeniowy w proszku (ja - Winiary), 2 opak.
  • Ogórek kiszony, 2-3 średnie
  • margaryna do smażenia, 2-3 łyżki
  • maggi
  • ew. sól
  • pieprz
  • ulubione suszone zioła
  • czosnek, 2 ząbki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone doprawić maggi (ew. solą),pieprzem ziołami i wysmażyć w dość dużym rondlu na margarynie,"rozbrylając" je w trakcie smażenia.

  2. Do smażącego się mięsa dodać zmrożone warzywa i dusić je pod przykryciem często mieszając,aż będą dość miękkie. Odparować wodę.

  3. Ogórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,dodać do mięsa.

  4. Sosy rozprowadzić wodą,dodając jej o około 1/4 mniej,niż w przepisie.

  5. Wlać sosy do mięsa z warzywami,zagotować.

  6. Przecisnąć przez praskę czosnek do sosu i jeszcze chwilkę pogotować mieszając.Ew. doprawić do smaku i ...

  7. ... gotowe! Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kuchareczka4 11 grudnia 2009 Pewnie niektórzy skrytykuja Cie za dodawanie gotowych sosów ale to miał byc przeciez expressowy gulkasz nie? :) I taki jest! Dodatek ogóreczkow na pewno da kwskowy posmak ktory uwielbiam :) Do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń