Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Desery

Autor: julinia2003

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 51

Dodano: 19.02.2013

Odsłon: 45269

Fale Dunaju to bardzo pyszne ciasto.Można je zrobić na każdą okazje,czy to urodziny,czy imieniny, Fale Dunaju jest doskonałe.Jest słodkie i pyszne.

Składniki

  • Składniki:
  • masło, 25 dag
  • cukier, 25 dag
  • jajka, 6
  • mąka, 40 dag
  • proszek do pieczenia, 1 torebka (15 dag)
  • kakao, 2 łyżki
  • wiśnie, 40 dag
  • Masa:
  • mleko, 2 szklanki
  • budyń waniliowy, 1 torebka
  • cukier waniliowy, 2 łyżki
  • margaryna, 25 dag
  • wódka owocowa, 2 łyżki (najlepiej kirszu)
  • polewa czekoladowa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:wiśnie umyj i wydryluj.Miękkie masło utrzyj z cukrem.Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po jednym jajku.Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej wsyp kakao, wymieszaj jeszcze raz.Natłuść głęboką blachę, wyłóż ją pergaminem.Rozsmaruj na blasze najpierw jasne ciasto , a na nim ciemne.Równomiernie posyp wiśniami, piecz około 30 minut w temp. 180"C.

  2. Masa: ugotuj budyń (wg wskazówek zegara na torebce) z mleka, cukru i proszku budyniowego.Odstaw go, aby ostygł.Utrzyj masło na puszystą masę.Powoli, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń i po kilka kropli wódki.Przestań ucierać, gdy masa będzie gładka i jednolita.Z upieczonego ciasta zdejmij pergamin, wierzch równomiernie posmaruj kremem budyniowym.Gotowe ciasto możesz posypać kakaem lub pokryć polewą czekoladową.Rada:poza sezonem możesz dodać do ciasta wiśnie z kompotu lub z konfitury. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

baszka6813 31 maja 2013 Ojej, pomyliłam się-śnieżka jest w innym przepisie:) przepraszam za zamieszanie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

baszka6813 31 maja 2013 Co to jest śnieżka i co to jest mleko śnieżka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 09 marca 2013 Czy można dać mniej proszku do pieczenia?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 20 lutego 2013 Ciasto pyszne ale po co aż 15 dag proszku do pieczenia ? pozdrawiam :))

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 19 lutego 2013 Ciasto wygląda bajecznie - już bym zjadła -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 19 lutego 2013 jedno z moich ulubionych ciast, jeszcze te wiśnie w środku, mniam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń