Do góry

Desery Przepis na:

Fantazyjne ciasto drożdżowe jagodowa wariacja

Desery

Autor: smallangel

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 268

Dodano: 09.09.2009

Odsłon: 10624

Po pierwsze - wygląda cudownie... jakby kwiaty ułożone na blasze Po drugie - ciasto nie jest suche, wilgotne, nie za słodkie Po trzecie - kto lubuje się w drożdzówkach - na ciepło - można przeżyć orgazm kulinarny!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać na gazie (nie do zagotowania - PODGRZAĆ). Wrzucam do tego pokruszone drożdże, dodaję cukier, mieszam, aż wszystko ładnie się rozpuści. Odstawiam z pieca, by trochę przestygło

  2. W drugim garnuszku daję masło, stawiam na mini ogniu, do rozpuszczenia.

  3. W tym czasie, do miski wsypuję całą mąkę, wlewam do niej drożdże, dosypuję szczyptę soli i mieszam łyżką. Dodaję rozpuszczone (przestudzone) masło, mieszam na początku łyżką, resztę ugniatam rękami. Wyrabiam.

  4. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.

  5. Wyrosniete ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na placek, posmarować konfigurą i zwinąć w roladę..

  6. Kroimy ją na plastry ok 5centymetrowe i układamy na blasze, jeden obok drugiego. (Niekoniecznie bardzo blisko siebie, nie musi być upchane, gdyż ciasto jeszcze i tak urośnie). Odstawić na jakieś 20min, pod przykryciem, by ciasto jeszcze trochę wyrosło.

  7. Ciasto piec ok 40minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem

  8. Gotowe posypać cukrem pudrem :)

  9. Konfigura wcale nie musi być kupna, może być właśnej roboty :) ja z lenistwa zrobiłam z kupnej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maaartinka 29 listopada 2011 Tak namieszałam z tą blachą a ciasto i tak nie wyszło.. Już teraz jak odłożyłam żeby podwoiło swoją objętość ani drgneło..A tak się starałam.. Może ktoś wie dlaczego? I da mi jakąś dobrą radę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maaartinka 29 listopada 2011 Hmm..a czy to nie jest blacha z tortownicy? Jakiej wielkości? Bo chyba się zakręciłam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maaartinka 29 listopada 2011 Czy jeśli zrobię je w keksówce to ciasto wyjdzie? Planuje dzisiaj zrobić ale nie mam formy na babkę..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 25 listopada 2011 Przepis bardzo ciekawy . Brakuje tylko w nim jajek / bo jakoś ciasta drożdżowego nigdy nie robiłam bez jajek / oraz podania wielkości blaszki . Ciasto wygląda efektownie . Miło mi będzie , gdy odpowiesz . Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 12 czerwca 2011 Ale super :D Może i na moją Teściową tak zadziała ;P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 13 maja 2010 Cieszę się, że tak Madziu przepis się spodobał, a co najważniejsze teściowej ;) bo warto ją mieć po swojej stronie hahaha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madziutek 11 maja 2010 Tym ciastem zjednałam sobie teściowa;))) jest PYSZNE!!! robię je co tydzień, nie koniecznie z jagodami, z twarogiem i rodzynkami też jest pyszne, lub z jabłkami;) Ogólnie przepis jest wspaniały!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 04 grudnia 2009 A są w przepisie jajka? Ja nie zauważyłam, więc się nie dodaje. Mi zawsze wychodzi rewelacyjnie, choć kiedyś kupiłam jakiś eskperymentalny dżem i nie wyszło ciasto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

3misiunia 28 października 2009 Jak dla mnie to żadna pychotka. Zrobiłam to ciasto i wyszło jedno wielkie nie porozumienie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń