Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka molowa

Zupy

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1396

Dodano: 25.08.2009

Odsłon: 13840

Danie syte i proste w przygotowaniu. Nie jest to tradycyjna fasolka po bretońsku, ale nam bardzo smakuje. Może znajdzie i innych wielbicieli. :)

Składniki

  • Fasola duża, 1 kg
  • cebula, 2 duże
  • marchew, 2 duże
  • pietruszka - korzeń, 1 duża
  • Seler - korzeń, 1 średni
  • pomidory, 6 średnich
  • Kostki smaku - pieprz, papryka, po 1 szt.
  • Kostka rosołowa na boczku, 1 szt.
  • Seler - nać, wg uznania
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć - najlepiej przez noc, ale jeśli mamy tegoroczną, to wystarczy 2-3 godziny. Następnie ugotować na półmiękko w wodzie, w której się moczyła (oczywiście dolewać w tzw. międzyczasie, żeby się nie spaliła).

  2. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podobnie marchewkę, pietruszkę, selera i pomidory.

  3. Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać resztę warzyw oprócz pomidorów. Podsmażyć jeszcze ok. 15 minut, dodać trochę wody.

  4. Ugotowaną fasolkę wraz z wodą przełożyć do garnka z jarzynami.

  5. Dodać kostki smaku oraz kostkę rosołową na boczku i gotować aż fasola zmięknie, a na ok. 20 minut przed końcem dodać pokrojone pomidory, wcześniej obrane ze skórek.

  6. Wodę uzupełniać w miarę potrzeb, tak by powstał gęsty sos. Pod koniec wrzucić posiekaną natkę selera - wg uznania. Doprawić do smaku.

  7. Smacznego - najlepiej smakuje z chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alicja 31 stycznia 2010 A ta fasolka po molowemu jest pyszna,dawno ją już robiłam tylko z opóżnieniem komentarz,pozdrawiam

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 24 września 2009 Bardzo smaczba tym bardziej,ze jest tu dużo selera i bardzo lubię fasolę.

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidus 24 września 2009 sprobuje zrobic,juz od dawna za mna chodzi fasolka"po glowie mi chodzi";)

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 24 września 2009 Zgadzam się, wersja z mięsem lub kiełbasą jest ciężkostrawna, natomiast wersja jarzynowa lżejsza. Poza tym to zawsze jakaś alternatywa dla tych, którzy mięsa jeść nie mogą.

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tdkwola 24 września 2009 robię bardzo podobnie...generalnie jarzynki do fasoli a nie kiełbasa i mięso-bo tego nie jadamy:)jest pyszna i bardzo pożywna,polecam!

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 30 sierpnia 2009 Jeszcze w taki sposób nie robiłam fasoli,muszę koniecznie spróbować wasz przepis!

26 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń