Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Zupy

Autor: MEGI110278

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3154

Dodano: 06.03.2012

Odsłon: 9527

Syte,rozgrzewające danie...

Składniki

  • fasola Jaś średni 0,5kg
  • 1 duża cebula
  • włoszczyzna (marchew,seler,pietruszka)
  • wędzone żeberko (1 pasek)
  • 2 laski podwawelskiej
  • przyprawy (sól.pieprz,majeranek)
  • przecier pomidorowy / koncentrat
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fasole namoczyć na noc.Wędzone żeberko pokroić i gotować z włoszczyzną ok 30 min.Wsypać do wywaru fasolę i gotować do miękkości.Kiełbasę podwawelską pokroić i podsmażyć razem z posiekaną cebulą,dodać do gotującej fasoli.Na koniec wlać przecier pomidorowy i doprawić solą,pieprzem i majerankiem.Należy uważać z solą,ponieważ wędzone żeberko nadaje już słoności potrawie ;-)

  2. Dodałam tym razem kilka plasterków pokrojonego boczku,które zapodziały się w lodówce ;-)

  3. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń