Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka z kiełbasą

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 10.04.2008

Odsłon: 3760

świetna propozycja na danie główne

Składniki

  • 25 dag wieprzowiny,wędzonego boczku i cienkich parówek cielęcych
  • 1/2 kg białej fasoli
  • puszka zielonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 250 ml bulionu
  • sól, pieprz, olej
  • rozmaryn do dekoracji
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białą fasolę moczyć 12 godzin w zimnej wodzie. Następnie wodę odlać, wlać świeżą i gotować fasolę, aż stanie się miękka. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w plasterki. Mięso wieprzowe umyć, pokroić je w kostkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić boczek, cebulę i na końcu mięso. Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do garnka wrzucić białą fasolę, zieloną fasolę z puszki oraz pokrojone na plasterki parówki cielęce. Wymieszać. Dusić jeszcze 10 - 15 minut. Fasolę podawać z pieczywem jako danie obiadowe. Porcja - 450 kcal

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń