Do góry

Dania główne Przepis na:

FASOLOWA INACZEJ

Dania główne

Autor: alicja

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 416

Dodano: 11.12.2009

Odsłon: 4175

Szybkie,pyszne i sycące

Składniki

  • biała fasola w puszce, 1 szt.
  • biała fasola w puszce w pomidorach, 1szt.
  • Boczek wędzony, 15 dag
  • włoszcyzna mrożona(paski), garść
  • kostka rosołowa na wędzonym boczku, 2 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • sól,pieprz,ziele angielskie
  • Natka pietruszki
  • sos pomidorowy Winiary lub Knorr
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować wywar z kostki rosołowej z zielem i warzywami.Cebulkę pokroić w kostkę,boczek też i przesmażyć,Dodać do wywaru ale bez tłuszczu.Fasolkę z puszek wlać do wywaru,pogotować z 5 minut.Następnie sos rozprowadzić w małej ilości wody i dodać do zupy.Pogotować całość według przepisu na sosie.Dopełnić wodą jeśli trzeba.Należy pamiętać że to ma być zupa średnio gęsta.Na koniec doprawić pieprzem,solą i maggą.Posypać natką pietruszki.Podawać z pieczywem.Wyśmienicie smakuje na drugi dzień.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 31 stycznia 2010 Robię fasolową jeszcze inaczej, a kostki rosołowe na wędzonym boczku to według mnie świetny wynalazek. Kiedy gotuję żurek na zakwasie z butelki, zawsze je dodaję. Pozdrawiam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicja 14 grudnia 2009 Właśnie dlatego nazywa się Fasolowa INACZEJ,pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 grudnia 2009 Ja gotuje fasolową i również od niedawna, ale cały czas się zastanawiam, czemu dodajesz do zupy kostke rosołową na wędzonym boczku skoro dodajesz wędzony boczek. Taka ilość zapewni zupie piękny zapach i smak, więc po co jeszcze polepszać kostkami. I czy nie lepiej na koniec dodać przecier pomidorowy niż sos.To jest tylko moje zdanie poparte własnym doświadczeniem.Pozdrawiam.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 grudnia 2009 Fasolowa to jedna z tych zup, które polubiłam stosunkowo niedawno, bo do niej trzeba chyba po prostu "dorosnąć" ;) teraz uważam, że niewiele jest tak dobrych zup na chłodne dni, jak właśnie fasolowa :) ta propozycja brzmi bardzo smakowicie :) a, i chciałam jeszcze dodać, że ma Pani bardzo ładny i oryginalny talerz :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń