Do góry

Dania główne Przepis na:

FASZEROWANA PIERŚ INDYKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15417

Dodano: 01.02.2009

Odsłon: 11184

Łatwe, efektowne i smaczne.

Składniki

  • pierś z indyka, ok. 0,7 kg
  • ciasto francuskie, ok. 60 dkg
  • seler, marchew, por, po 10 dkg (lub 30 dkg mieszanki warzywnej)
  • tarta bułka, 2 łyżki
  • żółtka, 2
  • sól, biały pieprz świeżo mielony, tymianek (świeży lub suszony)
  • smalec lub olej, 3 dkg
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drobno pokrojone warzywa wymieszać z 1 żółtkiem i tartą bułką.

  2. W filecie z indyka wyciąć kieszeń (w środku). Mięso wewnątrz i na zewnątrz posolić, posypać pieprzem i tymiankiem.

  3. Kieszeń napełnić warzywami, zaszyć lub zamknąć wykałaczką.

  4. Obsmażyć ze wszystkich stron i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pół godziny w temperaturze 200 stopni. Ostudzić.

  5. Na ciasto francuskie wyłożyć resztę mieszanki warzywnej, przyprawić. Na wierzchu ułożyć pierś indyka, zawinąć. Posmarować rozbitym żółtkiem i wstawić do lodówki na 30 minut.

  6. Wyłożyć na blachę spłukaną zimną wodą.Piec ok 25-30 minut w piekarniku, w temperaturze 210 stopni.

  7. Kroić na plastry. Podawać ze świeżym groszkiem i miniaturową kukurydzą. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zielonygroszek 05 lutego 2009 To Ty jestes Misia z onet-moje gotowanie? bo przepis jest ' toczka w toczke ' przepisany z tamtad

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń