Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana pierś kurczaka z ziołowym risotto

Przepis dnia 2008-10-29
Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 09.04.2008

Odsłon: 51906

Pyszny obiadek!

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • twarogowy ser kozi, ok.6 łyżeczek
  • 1 puszka całych pomidorów z puszki
  • przyprawa do potraw z pomidorów
  • przyprawa - suszone pomidory z czosnkiem
  • ocet balsamiczny
  • cukier, pół łyżeczki
  • oliwa z oliwek
  • ryż do risotto, 1 szklanka
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • pół kieliszka wytrawnego białego wina lub 50 ml wódki
  • posiekane świeża mięta, bazylia, oregano, po łyżeczce
  • sól, pieprz
  • czosnek, 2 ząbki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kurczaka: Piersi myjemy, odkrajamy "przyległości" tak by mieć jeden ładny kawałek mięsa. Ostrym nożem przecinamy z boku - wzdłuż, tak by powstały kieszonki.

  2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do dużego kubka, dodajemy po łyżce suszonych pomidorów i przyprawy do dań z pomidorów, do tego dolewamy ok. 2 łyżeczek octu balsamicznego i dopełniamy do połowy kubka oliwą.

  3. Marynatę mieszamy, nacieramy dokładnie obie piersi i wkładamy do lodówki na 15-20 min. W tym czasie odsączamy dwa nie za duże pomidory z puszki, kroimy je w plasterki i odkładamy na talerzyk. Piersi po wyjęciu z lodówki, faszerujemy serkiem kozim, na którym układamy po ok. 3-4 plasterki pomidora. Brzegi kieszonki bardzo dokładnie i ścisło spinamy wykałaczkami.

  4. Wstawiamy do piekarnika na 10 -15 min (temp. 180 stopni). Resztę pomidorów kroimy w kostkę i razem z sosem pomidorowym przelewamy do rondelka. Doprawiamy przyprawami, dodajemy cukier i podgotowujemy.

  5. Przygotowanie risotto: Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy ok. 2-3 łyżki oliwy i na niej zeszklamy cebulkę. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 0,5 l ciepłej wody. Dodajemy ryż i gotujemy aż będzie przezroczysty, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił - w razie potzreby dodajemy oliwy. Wlewamy wino, lub wódkę.

  6. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. 18 min.Od czasu do czasu ryż podlewamy bulionem, na koniec dodajemy zioła i obficie pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do małych miseczek i ciasno upychamy, po czym stawiamy miseczki "do góry nogami" na talerzu i delikatnie obstukujemy, zdjemujemy miseczki i dekorujemy ryż np. listkiem mięty lub bazylii; upieczoną pierś kurczaka układamy obok - polewamy sosem pomidorowym i podajemy na stół. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń