Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane bakłażany

Przekąski

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 23.09.2009

Odsłon: 22323

Smaczna i zdrowa potrawa sezonowa. :)

Składniki

  • świeże bakłażany, 2 szt
  • mięso mielone (ja uzywam wieprzowego), 0,5 kg
  • świeże pomidory, 2 szt
  • papryka, 1 szt (mała)
  • zielenina (natka pietruszki, bazylia, ew. kolendra), spora garść
  • pieprz, sól, papryka ostra w proszku, tymianek, szczypta cukru, ew. oregano (ale ylko szczypta), do smaku
  • oliwa, do podsmazenia mięsa
  • cebula, 1 szt
  • ser (mozarella i żółty), na wierzch
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłazany umyć, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, posolić. Posolić także wydrążone bakłażany (sól usuwa goryczkę).

  2. Następnie podsmażyć mięso, dodać posiekana cebulkę, a gdy sie zeszkli, miąższ bakłażana, wcześniej dokładnie wypłukany z soli, następnie pokrojoną w kostke papryke i pomidory (oczywiście bez skórki). Przyprawić wg uznania, dodać posiekana zieleninę.

  3. Dokładnie wypłukać wydrążone bakłażany. Faszerować, obłożyć serem i zapiekać ok 20 - 30 minut, w zależności od wielkości i grubości (trochę miąższu zostawiamy) bakłażanów. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

junisa3 05 marca 2012 Jadlam w Turcji, ale z mielona baranina, duza iloscia czosnku i natki pietruszki, bez paryki i bez sera. Twoja wersja bardzo mi sie podoba, dodaje do ulubionych:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nebraska 17 sierpnia 2011 Dzisiaj robiłam :D Właśnie się pieką,zobaczymy jak wyszły :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

susannah 16 stycznia 2011 dzisiaj właśnie zrobiłam i bardzo mnie jak i siostrze smakowało :]

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia_i_ania 17 lutego 2010 dodaję do ulubionych, cukinia i bakłażan to moje ulubione warzywa

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wejza21 15 grudnia 2009 te baklazany sa naprawde dobre smakowaly calej rodzince

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maciejkakor 24 września 2009 Nie jestem żarłokiem,ale tego żarełka jest zawsze za mało, bez względu na ilość osób.I nie trzeba wszystkiego pochłonąć naraz.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń