Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane pomidory

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 26.02.2008

Odsłon: 1224

Palce lizać! Doskonałe na imprezki. Farsze można wykorzystać również do faszerowanych jajek.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli chcemy użyć do pomidorów obu farszy, należy zmniejszyć ilość wszystkich składników mniej więcej o połowę. Z umytych i osuszonych pomidorków ściąć wierzchołek (podłużne pomidory przeciąć na pół), wydrążyć. Jeśli pomidorki nie chcą ładnie stać, należy również odciąć cieniutki plasterek u podstawy. Wydrążone pomidorki odwrócić i postawić na papierowym ręczniku, żeby się odsączyły. Po przygotowaniu farszu, nadziewać łyżeczką, udekorować wedle uznania i wstawić do lodówki na ok. 10 - 15 min. (lub dłużej, do momentu podania) Farsze: 1) Z łososia i migdałów: Łososia skropić sokiem z cytryny, migdały drobno posiekać. Wymieszać składniki i rozgnieść widelcem, dodać majonez, nadal zagniatać widelcem. Dodać świeżo mielonego pieprzu i soli do smaku, wsypać koperek. Jeśli mamy w domu blender, kolejność łączenia składników powinna być trochę inna, najpierw łączymy łososia z majonezem, tak by powstała gładka masa, na konieć na chwilkę wrzucamy migdały oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. 2) Z czarnych oliwek i kaparów: Odsączyć oliwki i kapary na papierowym ręczniku, po czym drobno posiekać i przesypać do miski. Do oliwek i kaparów dodajemy zmiażdżony czosnek i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Poziomka 26 lutego 2008 udało mi się zawiesić przepis jeszcze raz, niestety nie udało mi się skasować tego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Poziomka 26 lutego 2008 niestety w smakerze nie chcą mi się zapisać składniki :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń