Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane pomidory raz jeszcze

Przekąski

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 26.02.2008

Odsłon: 38549

Palce lizać! Doskonałe na imprezki. Farsze można wykorzystać również do faszerowanych jajek.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki:20 pomidorków koktajlowych lub 10 podłużnych.Farsz z łososia i migdałów: płaty wędzonego łososia – 50 g; migdały bez skórki – 3 łyżki; majonez – 3-4 łyżki; posiekany koperek – 1 łyżka; połówka cytryny; świeżo mielony pieprz, sól Farsz z kaparów i czarnych oliwek: 12 czarnych oliwek; kapary – 3 łyżki; majonez – 3-4 łyżki; 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę; świeżo mielony pieprz, sól

  2. Jeśli chcemy użyć do pomidorów obu farszy, należy zmniejszyć ilość wszystkich składników mniej więcej o połowę. Z umytych i osuszonych pomidorków ściąć wierzchołek (podłużne pomidory przeciąć na pół), wydrążyć. Jeśli pomidorki nie chcą ładnie stać, należy również odciąć cieniutki plasterek u podstawy. Wydrążone pomidorki odwrócić i postawić na papierowym ręczniku, żeby się odsączyły. Po przygotowaniu farszu, nadziewać łyżeczką, udekorować wedle uznania i wstawić do lodówki na ok. 10 - 15 min. (lub dłużej, do momentu podania)

  3. Farsze: Z łososia i migdałów: Łososia skropić sokiem z cytryny, migdały drobno posiekać. Wymieszać składniki i rozgnieść widelcem, dodać majonez, nadal zagniatać widelcem. Dodać świeżo mielonego pieprzu i soli do smaku, wsypać koperek. Jeśli mamy w domu blender, kolejność łączenia składników powinna być trochę inna, najpierw łączymy łososia z majonezem, tak by powstał gładki sos, na konieć na chwilkę wrzucamy migdały oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. * Jeśli farsz robimy do jajek: ugotowane na twardo jajka, obieramy, kroimy na pół, połówkę każdego jajka wydrążamy. Wydrążone żółtko i drobinki białka, drobno siekamy i dodajemy do łososia. Dalej przepis nie zmienia się.

  4. Z czarnych oliwek i kaparów: Odsączyć oliwki i kapary na papierowym ręczniku, po czym drobno posiekać i przesypać do miski. Do oliwek i kaparów dodajemy zmiażdżony czosnek i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Poziomka 11 marca 2008 Składniki podałam w opisie przygotowania, zaraz na wstępie, bo niestety formularze "smakerowe" dot. składników lubią płatać figle. Życzę smacznego.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń