Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Desery

Autor: avril1675

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano: 16.01.2009

Odsłon: 3391

Rady: Ciasto musi by dobrze wyrobione. Wskazane jest nawet tłuczenie ciasta wałkiem. nabiera ono wtedy dużo powietrza i podczas smażenia pojawiają sie pęcherzyki.

Składniki

  • mąka, 60 dag
  • jajko, 1
  • żółtek, 6
  • łyzki gestej smietany, 3
  • kieliszki spiritusu, 2
  • olej do smazenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicy wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok.pół godziny. Później cienko wałkujemy i wykrawamy radełkiem paski w których po środku robimy naciecie. Przewlekamy przez nie jeden koniec ciasta.

  2. Faworki smażymy na gorącym oleju. Układamy na papierowym ręczniku, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń