Do góry

Desery Przepis na:

FAWORKI

Desery

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15446

Dodano: 07.02.2009

Odsłon: 14226

Po prostu super.

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5 kg
  • masło, 4 dkg
  • żółtka, 4
  • jajo, 1
  • gęsta śmietana, 1,5 łyżki
  • ocet (6%) lub spirytus, pół łyżki
  • smalec lub olej, 0,6 dkg
  • cukier puder + cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, jaj, śmietany i octu wyrobic ciasto. Zbic mocno wałkiem. Podzielic na części i rozwałkowac na grubośc ok. 1 mm. Pokroic radełkiem lub nożem na paski o szerokości ok. 3 cm. a te ukośnie pokroic na długośc 12-15 cm. Przez środek każdego paska zrobic 5-centymetrowe podłużne nacięcie i przez nie przewlec jeden koniec ciasta. W płaskim naczyniu rozgrzac smalec lub olej. Na gorący tłuszcz układac faworki i smażyc na złoty kolor. Wyłożyc na bibułkę, a gdy ociekną z tłuszczu, kłaśc na półmisek i obsypywac cukrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 19 lutego 2009 właśnie wróciłam z kuchni- wygrany okazał się najlepszy z dotychczas próbowanych przepisów, choć muszę się przyznać że dodałam 1/2 łyżeczki proszku d/piecz.- nie mogłam się opanować

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 19 lutego 2009 uwaga- w tym roku to ten przepis wygrał- do kuchni marsz

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 18 lutego 2009 Lideczka masz bardzo fajne przepisy.Pycha!!!Zaraz biore sie za robienie chrustu pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń