Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 808 Ocena: 19195

Dodano: 18.02.2009

Odsłon: 23985

Wyśmienite faworki, doskonale nadają się na karnawał!

Składniki

  • mąka, 1/2 kg
  • żółtka, 10
  • gęsta smietana, 3 łyżki
  • cukier puder, płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • ocet lub wódka, łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia, 1 kg
  • sól, szczypta
  • do posypania cukier puder
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść - dokładnie tak, jak na makaron.

  2. Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki.

  3. Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm.

  4. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką.

  5. Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Osączone z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kilkujadek 19 lutego 2009 Przepis niezły... ale niestety nie najlepszy!
Jeśli doda się, że gęsta śmietana ma być kwaśna (i koniecznie bez żelatyny w składzie - czytajcie skład śmietany!!!), a zamiast wódki spirytus (nie wciągają tłuszczu)i łyżkę soku z cytryny (ocet - Broń boże!!!) i zrezygnuje z proszku do pieczenia (no chyba, że ktoś lubi grube i miękkie) i soli (jest zupełnie zbędna. A na koniec dwa słowa o wałkowaniu. Żeby faworki były dobre i chrupiące muszą byś bardzo cienkie! A to znaczy, że muszą być bardzo, ale to bardzo cienko rozwałkowane...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń