Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Desery

Autor: xBeatix

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 292

Dodano: 16.10.2009

Odsłon: 58090

Pyszne chrupiące faworki mm :)

Składniki

  • mąka, 0,5kg
  • żółtka, 4-5
  • szczypta soli
  • śmietana, 1 mała
  • ocet lub spirytus, 1 łyżka
  • olej,smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, wałkiem na stolnicy bić w ciasto do 15 min. (ciasto mozna podzielić np na 3 część aby lepiej było wałkować) rozwałkowaać na grubość ok 3mm i robić chrusty :) potem zostaje nic innego jak smażenie na złoty kolor i posypanie cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 27 stycznia 2010 przepis jest super też takie robię tylko ja dodaje łyżeczkę proszku do pieczenia(moje dzieci lubią jak są bardziej pulchne),no i pomijam fragment z biciem ciasta i tez wychodzą świetne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

blondus20 25 stycznia 2010 przepis super, już go wypróbowałam. Polecam w 100%, ciasto robi się bardzo szybko a w smaku są wyśmienite.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haber 20 stycznia 2010 Na pewno są smaczne,ale ciężko jest z tym biciem ciasta. Ja kiedyś też tak robiłam , a teraz od kiedy spróbowałam innego sposobu,chętniej i częściej robię faworki.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xBeatix 13 grudnia 2009 ciasto położyc na deskę i bić wałkiem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Beata8514 09 grudnia 2009 Nie rozumiem, jak bić w ciasto do 15 min?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń