Do góry

Dania główne Przepis na:

Fettuccine all'Alfredo

Przepis dnia 2009-09-30
Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15433

Dodano: 29.09.2009

Odsłon: 7104

Proste i bardzo smaczne. Można podawac w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem szynki i zielonego groszku.

Składniki

  • masło, 1 łyżka
  • śmietana, 1 kubek 200ml
  • makaron fettuccine lub tagliatelle (płaski), 0,5 kg
  • oliwa, 1 łyżka
  • starty parmezan + śtarty żółty ser, 10 dkg (+ do podania)
  • starta gałka muszkatałowa, 1 szczypta
  • sól, pieprz
  • zielenina lub oliwki do przybrania
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło i 150g śmietany zagotowac w rondelku. Zmniejszyc temperaturę i gotując przez kilka minut, zagęścic.

  2. W tym czasie ugotowac makaron al dente w osolonej wodzie z oliwą. Odlac, ponownie umieścic w garnku, zalac sosem śmietanowym. Wymieszac za pomocą 2 widelców.

  3. Resztę śmietany, parmezan i gałkę muszkatałową dodac do makaronu, doprawic solą i pieprzem, dokładnie wymieszac, podgrzac.

  4. Wyłożyc makaron na półmisek udekorowac natką pietruszki lub oliwkami, posypac żółtym serem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 26 listopada 2014 Nie, nie dlatego dobry, bo zagraniczny, tylko skoro to jest tradycyjna włoska potrawa, to nie można tu użyć sera podlaskiego zamiast parmezanu, ludzie. Polskie sery też są smaczne, nikt nie mówi że nie, ale nie zastąpią parmezanu czy pecorino we włoskich potrawach. To tak jakby ktoś chciał zrobić łazanki, a nie mając kapusty zastąpiłby ją sałatą lodową. Można? Można. Tylko efekt byłby zupełnie inny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 11 października 2012 Każdy ma własny gust,ja równiez czasem stosuję parmezan,ale dużo bardziej lubię nasze,polskie sery i ten makaron właśnie z takim zrobiłam...był przepyszny:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 13 września 2012 a ja uważam, że parmezan jest przereklamowany!!!! dobry, bo zagraniczny? mamy nasze polskie przepyszne sery, które polecam!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 30 września 2009 szynszylko, dokładnie :) szczypta parmezanu jest o niebo lepsza niż 3 kilo żółtego sera wysypanego na makaron :) przepis sam w sobie - poza tym serem - super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń