Do góry

Dodatki Przepis na:

Filet z kurczaka parzony - wędzony.

Dodatki

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 196

Dodano: 02.01.2017

Odsłon: 5580

UWAGA: wędzenie metodą garnkową, która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni. Jednego nie opłaca się robić, bo jest przepyszny i szybko znika :)

Składniki

  • kompletna pierś kurczaka razem ze skórą (nie przecinana, w całości)
  • sól peklowa 1 płaska mała łyżeczka (8 g.)
  • garść majeranku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • osłonki białkowe 2 x po 30-35 cm średnica najlepsza 120 mm
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wykonanie:

    Wymyte, osuszone filety łącznie ze skórą dobrze nacieramy mieszaniną przypraw.

  2. Nacieramy przyprawami z obu stron.

  3. Moczymy w ciepłej osolonej wodzie osłonki białkowe o średnicy 100-120 mm.

  4. Zwijamy ścisło natarty przyprawami filet razem ze skórą i wciskamy do osłonki białkowej.

  5. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno.

  6. Osznurowujemy jak na zdjęciu.

  7. Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75-78 stopni Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut.

  8. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.

  9. Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. na zrębkach typu borniak olcha/buk.

  10. Po uwędzeniu studzimy na kiju i ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin. Filet z kurczaka jest w środku, po bokach są kawałki schabu.

  11. Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń