Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka zapiekany z ryżem w sosie pomidorowym

Przepis dnia 2011-03-12
Dania główne

Autor: miecinka123

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 72

Dodano: 27.02.2011

Odsłon: 40655

Potrawa pikantna.

Składniki

  • filet z kurczaka, 70 dag
  • ryż, 2 woreczki
  • cebula, 2 szt.
  • woda, 1/2 litra
  • margaryna, 1/2 kostki
  • cukier, 1,5 łyżki
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • ostra papryka, 1 łyżeczka
  • Ketchup PIkantny, 6-8 łyżek
  • Kostki rosołowe, 2 kostki
  • czosnek, 2 ząbki
  • pikantna przyprawa do kurczaka, 1 op.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet podzielić na kawałki i obficie posypać przyprawą do kurczaka .Odstawić na minimum 1 godzinę.

  2. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wysypujemy 2 paczki ryżu, na to układamy pokrojone w plastry cebulę. Następnie kładziemy kawałki fileta.

  3. Zalewa: wodę wstawiamy na gaz i dodajemy kolejno: ząbki czosnku, margarynę, kostki rosołowe, cukier, pieprz, papryka i ketchup. Gotować 3 minuty.

  4. Zalewamy potrawę w naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 na 1 godz.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia1 13 marca 2013 do konrad6 Tłuszcz to : margaryna,masło,olej,smalec,słonina,łój,sadło

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konrad6 12 lutego 2013 Czy trzeba przykrywać naczynie w piekarniku? i co mam rozumieć przez tłuszcz? margaryna?olej?smalec? sorry za głupie pytania, ale dopiero zaczynam xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konrad6 12 lutego 2013 A naczynie trzeba zamykać, czy nie? i co mam rozumieć przez tłuszcz? ;p
Przepraszam, że takie pytania, ale dopiero zaczynam :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysik 31 sierpnia 2011 bardzo dziekuję za odpowiedź,
wypróbuję przepis w weekend,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miecinka123 31 sierpnia 2011 Marysik, ryż tak jak już pisałam w poniższym komentarzu ma być nieugotowany :)
Życzę smacznego! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysik 30 sierpnia 2011 wygląda pysznie,
zastanawiam sie tylko czy ryż ma być ugotowany czy nie?
proszę o wskazówkę,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Basiulec 17 marca 2011 Bardzo dobre danie! Polecam! Czy robił ktoś takie, ale dodatkowo z warzywami, bo nie wiem czy jak "puszczą soki" to nadal będzie takie dobre (np trochę mieszanki chińskiej? )

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń