Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Dania główne

Autor: nikola2005

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1983

Dodano: 15.01.2014

Odsłon: 13602

francuskie kieszonki pełne smakowitości :)

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 szt. cebuli
  • około 150g. mrożonego szpinaku
  • 0.5 małego kubka jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta, sól, pieprz
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka umyć osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem.
    Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na małej ilości oleju.
    Dodać kilka brykietów mrożonego szpinaku, dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu rozmrożenia się szpinaku.

    Doprawić solą i pieprzem oraz dodać przeciśnięty czosnek.
    Zdjąć z ognia i dodać jogurt naturalny. W razie potrzeby doprawić do smaku.

    Można dodać ser feta ale wtedy należy uważać z ilością soli.

    Mięso ułożyć na środku ciasta. Wystające części ciasta kroimy na paski o grubości ok. 2 cm. Na mięso nakładamy farsz a następnie zawijamy naprzemiennie przygotowane paski ciasta.

  2. Mięso ułożyć na środku ciasta. Wystające części ciasta kroimy na paski o grubości ok. 2 cm. Na mięso nakładamy farsz a następnie zawijamy naprzemiennie przygotowane paski ciasta.

  3. Pierwsze i ostatnie paski należy zostawić na sam koniec aby owinąć dokładnie po bokach..

  4. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.

    Piec około 40min. w temp. 170" (jeśli w trakcie pieczenia ciasto mam się już dość dobrze zrumieni można przykryć folią aluminiową)

    ** Najlepiej smakuje na ciepło!!

    ** Można podać z sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dodusia222 04 października ooo rany przepis super dodałam od razu do ulubionych na pewno wypróbuję już niebawem :)Pozdrawiam!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 18 stycznia dziękuję bardzo za wszystkie komentarze, zachęcam do zrobienia. To takie proste a jaki efekt :) Jednak wg. mnie tak jak napisałam najlepiej smakuje na ciepło

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 18 stycznia Nic dodać nic ująć proste, szybkie, bardzo smaczne, rewelacyjne :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub-26 16 stycznia Wygląda bardzo smakowicie, duży "kciuk"

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Angelina1 15 stycznia Jestem w szoku, wygląda rewelacyjnie , a jakie proste do zrobienia. KOniecznie musze zrobić w weekend. POzdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 15 stycznia Wygląda bardzo efektownie,choć nie jestem "fanką" ciasta francuskiego -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 15 stycznia bardzo fajnie to wygląda no i super też porobiłaś zdjęcia z poszczególnych etapów.Super :) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 15 stycznia Cudo :) muszę koniecznie zrobić, więc zabieram przepis do ulubionych :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń