Do góry

Dania główne Przepis na:

FILETY Z KURCZAKA Z KURKAMI

Dania główne

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5165

Dodano: 10.01.2010

Odsłon: 6109

Filet w ziołach, zapiekane ziemniaczki i sosik z kurek. PYCHA!

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety rozbić w folii, posypać solą, pieprzem i natrzeć przyprawami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie obtoczyć w mące, jajku ,bułce tartej i usmażyć.

  2. Kurki rozmrozić i dusić razem z cebulą na oleju lub smalcu przez ok. 30 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Następnie dodać kurki do usmażonych kotletów i nadal dusić na małym ogniu.Sos z kurek powinien mięć pikantny smak.

  3. Ugotowane ziemniaki odcedzić i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem. Posypać przyprawą do ziemniaków i smażyć ok. 10 minut.

  4. Gotowe ziemniaczki wyłożyć na talerz, na środku położyć kotleta i obłożyć sosem z kurek. Posypać natką pietruszki.Podać z zieloną sałatą lub surówką w/g uznania. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 09 lutego 2010 Oliwia-winna wiem, że czepiasz się każdego na tym portalu i nic mnie nie zdziwi, jeśli chodzi o Twoje komentarze. Chyba jesteś bardzo wredną osobą.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 09 lutego 2010 ale dekoracja... już lepiej byłoby gdyby tego nie było.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 stycznia 2010 robię coś całkiem podobnego , efekt jest pyszny więc polecam to danie, a co do mrożenia grzybów - ja obgotowuję w solonej wodzie tylko rydze i kurki przed mrożeniem , resztę mrożę jako surowe i nigdy nie małam gorzkich

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 11 stycznia 2010 Klaudyna nie wiem czemu zgorzkniały, ale ja zawsze mroże grzyby /wcześniej je obgotowuje z dodatkiem soli/ i nie miałam z nimi po odmrożeniu żadnych problemów smakowych. Dziękuję za komentarz - może zdjęcie nie oddaje w pełni naturalnego wyglądu, ale potrawa jest naprawdę bardzo dobra. Polecam.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

klaudyna1957 11 stycznia 2010 Wygląda smakowicie,ja miałam kurki niemrożone ale zgorzkniały nie wiem dlaczego.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń