Do góry

Przekąski Przepis na:

Flaczki wołowe na rosole

Przekąski

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 483 Ocena: 10722

Dodano: 22.04.2012

Odsłon: 34090

Danie tylko dla smakoszy, uznaję i uwielbiam tylko własnej roboty :):)

Składniki

  • na rosół : ( 3,5 litra wody )
  • 1 kg mięsa wołowego z kością + cała włoszczyzna + sól i pieprz
  • reszta produktów :
  • ok.1,5 kg flaków wołowych w płatach, najlepiej parzonych ( można takie kupić e Selgrosie )
  • przyprawy :
  • 6 ząbków czosnku posiekanego
  • 3-4 liście laurowe + kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyzeczka ostrej papryki
  • 1 większa swieżo tarta gałka muszkatołowa
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować klasyczny rosół, jak już będzie gotowy wyjąć z niego mięso i warzywa. Wywar przecedzić aby jakaś kostka się nie zaplątała, a przestudzone mięso, marchew pietruszkę i seler pokroić.

    W trakcie gotowania rosołu, dobrze umyć flaki, pokroić na kawałki i obgotować je 3 razy po pół godziny w osolonej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie.
    Następnie odcedzić, wypłukać, ostudzić, bobrze oczyścić z tłuszczu i błon,
    pokroić w cienkie paseczki.

    Do rosołu wrzucić flaki, mięso, pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy, wstawić do ponownego gotowania, aż do miękkości flaków.
    Pod koniec wrzucić wcześniej pokrojone warzywa z rosołu.

    Podprawić po swojemu, dla ostrości można dodać ostrą paprykę lub pieprz cayenne.

    Smacznego !!!!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 23 kwietnia 2012 Patrząc na zdjęcie nabrałam ochoty na takie flaki, chociaż podobnie jak elzbieta8960 jako dziecko nie bardzo za nimi przepadałam. Z tego powodu sama jeszcze się nie porwałam na flaki, chociaż mąż i młodszy syn za nimi przepadają. Ten ostatni obejrzał zdjęcie i uznał, że koniecznie muszę takie zrobić ;) Więc przepis ląduje w ulubionych do wykorzystania w najbliższym czasie. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 23 kwietnia 2012 Dzięki martinezo ,ze uważasz ,że pycha !!! - ale też inezka7 masz takie prawo mówić ,że fe, o smakach tak jak o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 23 kwietnia 2012 Pycha zupka...z wołowinką :-)
ale ja również nie dodaję czosnku...
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 23 kwietnia 2012 Przepis swietny , flaczki takie jakie lubimy:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 23 kwietnia 2012 czasami też robię z zasmażką,ale na smalcu - tym razem nie dałam,bo po zimie uważam na kalorie.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 23 kwietnia 2012 Flaki gotuję podobnie, ale korzystam z przepisu z Kuchni Polskiej z przed 50 lat. Nie daję czosnku, nie dodaję wołowiny
z rosołu /wykorzystuję ją do innych potraw/, ugotowaną w rosole marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na grubej tarce
i dodaję białą zasmażkę z p r a w d z i w e g o masła. Na taką ilość składników, jak w Twoim przepisie - 10 dag masła.
Przyprawy te same jak u Ciebie. Radzę wypróbować. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń