Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na flaczki wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 140
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 271
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 111
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 140
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 271
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 111
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Składniki
Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie. Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę. Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy. Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem ( polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem.