Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaczki z kurczaka

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 07.04.2009

Odsłon: 9625

Kolejny sposób na kurczaka. Dla tych, którzy nie lubią "tłustych" flaczków.

Składniki

  • 1 mały kurczak
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę opiecz w piekarniku. Umytego kurczaka razem z cebulą, przyprawami i obraną włoszczyzną włóż do garnka, zalej 1,2 l osolonej, zimnej wody. Gotuj na małym ogniu godzinę. Pozostałe warzywa obierz, pokrój w zapałkę. Smaż 5 min na maśle. Oprósz mąką, zasmaż. Rosół wystudź, zdejmij oczka tłuszczu, przecedź przez gęste sitko. Ponownie postaw na ogniu. poczekaj, aż rosół zawrze. Dołóż podsmażone warzywa. Zagotuj. Ewentualnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Mięso kurczaka oddziel od kości. Mięso kurczaka pokrój w paseczki. Dołóż do gotujących się w rosole warzyw. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj minutę. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlej do kokilek. Przed podaniem każdą porcję posyp odrobiną startego żółtego sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 26 maja 2014 jadłam takie flaczki u bratowej męża, bardzo mi smakowały,zabieram przepis do realizacji!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń