Do góry

Zupy Przepis na:

FLAKI

Zupy

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15445

Dodano: 05.02.2009

Odsłon: 28411

Staropolskie proste danie, super na zakrapiane imprezy.

Składniki

  • flaki wołowe świeże, 1,5 kg
  • mięso wołowe z kością (najlepiej ogon), ok. 0,5 kg
  • marchew, pietruszka, mały seler pokrojone w słupki
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek
  • cebula, 1
  • imbir, gałka muszkatałowa, pieprz mielony (kolorowy), po 1/4 łyzeczki
  • masło, ok. 3 łyżki
  • Bułka tarta, ok. 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mięsa wołowego (z zielem, pieprzem, liściem laurowym) ugotowac rosół. (Chude mięso, pokrojone w słupki można dodac do flaków).

  2. Oczyszczone flaki zalac wrzątkiem i gotowac przez 15 minut. Odcedzic. Następnie flaki gotowac w rosole przez 4 godziny na wolnym ogniu. Wyjąc pokroic w drobne słupki. Wrzucic do rosołu. Dodac pokrojone w słupki marchew, pietruszkę, seler. Cebulę dajemy w całości, daje klarownośc wywaru. Gotowac jeszcze przez 0,5 godziny.

  3. Z masła i bułki tartej przyrządzic jasną zasmążkę, rozprowadzic rosołem, dodac do zupy. Przyprawic do smaku. Na koniec dodac majeranek, zaparzyc. Podawać gorące ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MariaJD 10 lipca 2010 do flaków nigdy nie dodaje się selera mozna natomiast porę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MariaJD 10 lipca 2010 do flaków nie dodaje się selera,mozna ewentualnie porę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapcia68 22 czerwca 2010 Oczyszczone flaki zalac wrzątkiem i gotowac przez 15 minut X 3 zmieniajac wodę . Następnie pokrojone flaki gotować w rosole . Ja dodaje przyprawę kamis do flaków bardzo dobra , dużo majeraku , nie zagęszczam zasmażką .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lubiesuperzjesc 10 marca 2010 Prawie wszystko ok, jednak ja flaki gotuje bez rosołu zmieniając wodę aż będą prawie miękkie a woda nie mętna i dopiero wtedy dodaje odcedzone do rosołu (zasmażki też nie robię - wole takie "rosołowe")

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń